Een uniek merk krachtig visualiseren, zo doe je dat

Door: Joost de Wit
Archief | Uitgelicht
Gepubliceerd: 29-04-2022
Het is geweldig als je, na een lange reis met voor- en tegenspoed, weet waar je als bedrijf écht voor staat. Uiteraard begint het allemaal met je eigen idee. In de volgende fasen concretiseer je dat idee tot een eerste prototype en verbeter je dat constant totdat je een concreet product hebt. Het is essentieel dat achter jouw idee een visie met ambitie zit, een visie die waarde toevoegt aan anderen, een visie waar jij en jouw doelgroep blij van worden. Zo creëer je een merk, een merk dat authenticiteit uitstraalt en herkenbaar is. En dat trekt klanten aan die jouw product graag willen hebben. In dit artikel lees je hoe we SixBlocks solution hebben neergezet als uniek merk met een krachtige visualisatie. Daar staan wij voor de volle 100% achter en wij zijn er enorm trots op. Het verhaal erachter kun jij gebruiken zodat jij ook jouw eigen unieke merk met 100% overtuiging kunt neerzetten en visualiseren.

 

 

SixBlocks solution

 

Het idee en het verbeteren

Achter ieder goed idee zit een kern waar het écht om draait. Dat is ook het geval voor jouw idee. Zeer waarschijnlijk is die kern ontstaan door inzichten in de praktijk in de échte wereld. Als je die inzichten bespreekt met anderen geven zij meestal de behoefte aan dat ze de huidige situatie eigenlijk ook graag anders zouden willen maar ze weten niet hoe ze moten beginnen en/of ze durven niet. Dat biedt kansen voor de kern van jouw idee. Ga er mee aan de slag, bewijs het in het klein en werk het vervolgens uit in het groot. Als je daarbij open en transparant met je doelgroep communiceert over jouw idee en jouw achterliggende plan dan gaan zij in jou en jouw idee geloven.

De kern van het idee achter SixBlocks solution is het duurzaam en extreem vereenvoudigen van bedrijfsprocessen. Het is ontstaan vanuit het patroon van zes blokken dat founder Joost de Wit heeft ontdekt en uitgewerkt tijdens zijn consultancy periode vooraf aan het oprichten van SixBlocks solution. De behoeften van alle verschillende afdelingen en de samenhang ertussen plus het bijbehorende management zijn steeds samen te vatten in een meta-model van zes blokken. Het bewijs daarvoor is al eerder geleverd tijdens consultancy opdrachten in de praktijk bij verzekeraars, pensioenfondsen en administratiekantoren.

Het patroon van de zes blokken is na de consultancy periode verder ontwikkeld tot het Business Rules Canvas via onder andere de Brightlands Campus en andere inspiratiebronnen. Het Business Rules Canvas is daarmee het resultaat van jarenlange senior praktijk ervaring plus een intensieve studie om de vergelijking met het Business Model Canvas te concretiseren. De diepgang, inhoudelijke details en gevolgen van het Business Rules Canvas zijn enorm. Lees het artikel “Het Business Rules Canvas, hoe het begon op Watersley en de Brightlands Campus” voor het verhaal daarachter.

 

 

Naast de eigen ontwikkeling is het idee van SixBlocks solution en het Business Rules Canvas volop gevalideerd in de markt bij potentiële klanten. In de contacten met meerdere administratieve organisaties en diverse consultancy bureaus zijn wij heel transparant en open geweest over waar wij mee bezig zijn. Zo zijn wij concreet in contact gekomen met de HR, automotive, verhoor en accountancy sector. Hier richten wij ons op met als doel een ecosysteem op te zetten rondom het Business Rules Canvas. Door met meerdere partijen/personen te spreken vanuit verschillende perspectieven krijgen wij veel informatie en nieuwe inzichten. Met alle feedback verbeteren wij ons idee, dat doen we nu nog steeds. Dat is super leerzaam en bovendien erg interessant om te doen. Het maakt het idee steeds krachtiger, veel simpeler uit te leggen en hiermee zetten wij ons idee daadwerkelijk in de markt. Lees het artikel “Van idee naar product en uitrol in de markt, dit zijn de 6 stappen” om inspiratie op te doen om ook jouw idee in de markt te zetten.

 

Missie en visie

Door het steeds verbeteren van jouw idee en de kern ervan ontstaat een heldere missie en visie waar jij voor de volle 100% achter staat. Zij zijn de rode draad om jouw idee heel eenvoudig uit te leggen zodat iedereen het direct begrijpt. Je laat heel veel ballast weg en benoemt alleen datgene waar het echt over gaat. Bovendien zijn jouw missie en visie inspirerend voor anderen, zo zul je merken in de praktijk als je met je doelgroep in contact bent.

 

 

Wij hebben dit ook ervaren. Het uitwerken van bovenstaande missie en visie is een traject van leren en verbeteren. Het loopt separaat met het steeds verbeteren van het idee en het in de markt zetten ervan. Lees het artikel “De weg naar een inspirerende missie en visie” om te zien hoe het traject bij ons is verlopen om dit zo helder mogelijk te krijgen.

 

 

Het unieke merk en de krachtige visualisatie

Het steeds verbeteren van je product, het uitleggen ervan en het open staan voor feedback brengen je heel veel. Door steeds op de kern van je idee in te zoomen, ontstaat er als vanzelf een bijbehorende krachtige visualisatie, die als vanzelfsprekend in je eigen storytelling gebruikt kan worden.

In ons geval zijn zo de visualisatie van de beeldmerken van het Business Rules Canvas en de Business Rules Engine ontstaan.

 

 

Aan de linkerkant van de tekst Business Rules Canvas staat de plattegrond en aan de aan de rechterkant ervan staat het canvas gevisualiseerd met de zes blokken. De plattegrond en de zes blokken zijn bewust nog niet ingekleurd. Dat doen de administratieve organisaties van onze klanten zelf, precies zoals het voor hen past. De materie-deskundigen van deze partijen modelleren, zonder inzet van IT-deskundigen en dus zonder technische communicatieruis, hun eigen bedrijfsprocessen in business rules. Als ook de details ervan zijn gemodelleerd, wordt er kleur aan gegeven. Het resultaat van de in detail uitgewerkte business rules is de Business Rules Engine.

 

In dit beeldmerk zijn de zes blokken dus ingekleurd. Aan de linkerkant van de tekst Business Rules Engine zijn de zes blokken als losse elementen en aan de rechterkant zijn de zes blokken als een integrale oplossing gevisualiseerd: de SixBlocks solution.

De oplossing in de Business Rules Engine is dynamisch. Afhankelijk van de ingekleurde details via het Business Rules Canvas worden alle aspecten van alle bedrijfsprocessen opgelost. Dat geldt voor de processen van alle afdelingen van een administratieve organisatie in de HR, automotive, verhuur en accountancy sector en de omgeving daaromheen. De oplossing ontzorgt zodoende niet alleen de eindgebruiker, de marketeer, de verkoper, de specialist en de manager, maar ook de eindklant. De flexibiliteit en dynamiek van de SixBlocks solution visualiseren we in het bewegende unieke beeldmerk van het logo:

 

 

Dit unieke beeldmerk ziet er prachtig uit, wij horen dat overal. Het grappige is dat wij in eerste instantie helemaal niet bezig waren met deze dynamische visualisatie van ons SixBlocks solution logo. Dit groeide door onze eigen storytelling en het enthousiasme bij onze gesprekspartners. Door steeds het idee te verbeteren, het benadrukken van de kern, het in de markt zetten ervan en het betrekken van geïnteresseerden is de dynamische visualisatie vanzelf ontstaan. Het straalt een mechanisme uit waarbij creativiteit altijd tot een oplossing komt. Vandaar dat wij ons bewegingsmerk “Fix all changes!” noemen.

Nog leuker is dat een bewegingsmerk sowieso al uniek is. Slechts 6 op de 1.000 geregistreerde merken in de Benelux betreffen een bewegingsmerk, dat is slechts 0,6% van alle bedrijven die hun merk registreren. SixBlocks solution behoort met bovenstaande bewegingsmerk tot die uitzonderingsgroep. Daar zijn wij trots op. Samen met AOMB Intellectual Property hebben wij ons bewegingsmerk als unieke identificatie geregistreerd. In het interview met Floor Stijns van AOMB Intellectual Property wordt het gedachtengoed van ons unieke merk toegelicht.

Het uitleggen van de dynamiek van ons platform door de zes blokken steeds op een andere manier in het logo te plaatsen geeft positieve energie. Niet alleen wij maar juist ook onze gesprekspartners zien ineens veel meer mogelijkheden en voordelen van het platform. Zo inspireer je elkaar door gewoon goed op te letten en creatief te zijn. Wij vinden dit fascinerend.

Het statische logo van SixBlocks solution was en is heel goed voorbereid op de dynamiek en zo is het fantastische, unieke en krachtige bewegingsmerk “The creative engine” ontstaan. Tja, toeval is logisch! Die uitspraak van Johan Cruijff is ook in dit geval van toepassing. Over uitspraken en Johan Cruijff gesproken, lees het artikel “14 Cruijffiaanse uitspraken over SixBlocks” waarmee wij ons identificeren.

 

Inspiratie en trots

Hopelijk ervaar jij, net zoals wij dat doen, ook de inspiratie en creativiteit bij alles wat jij doet. Dan heb je fun en zul je zeker trots zijn op wat je doet.

 

 

Behalve dat het dan gewoon leuk is wat je doet, geeft het ook een heerlijk gevoel aan een ieder. Op deze manier is er energie aanwezig waardoor de ideeën, uitwerkingen en de daaropvolgende oplossingen als vanzelf stromen. Op deze manier overtreffen jij en jouw gesprekspartners hun eigen verwachtingen. Dit is echt iets waar zij, en zeker ook jij, enorm trots op zal zijn.

Hopelijk haal jij zelf ook inspiratie uit de manier waarop wij tot de visualisatie van ons merk zijn gekomen. Wij laten onszelf in ieder geval continue inspireren. Het zit in ons systeem. Lees daarvoor een voorbeeld in het artikel “Wat hebben Bob Ross en het Business Rules Canvas gemeen?

 

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Joost de Wit
Architect in het verenigen van menselijke creativiteit en AI voor duurzame bedrijfstransformaties.
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com