14 Cruijffiaanse uitspraken over SixBlocks

Door: Joost de Wit
Archief | Uitgelicht
Gepubliceerd: 04-01-2022
06-12-1981, het is al lang geleden en de meeste mensen die dit lezen waren nog niet eens geboren. Maar ik weet nog precies waar ik was, in Amsterdam bij de voetbalwedstrijd Ajax-Haarlem. Het was de eerste wedstrijd van Johan Cruijff in zijn tweede periode voor Ajax na zijn avonturen in Spanje en Amerika. De Meer, het oude stadion van Ajax, was volgestroomd. Het was Johan Cruijff die in de eerste helft de score opende met een magistrale boogbal en Ajax won met 4-1. Vanaf dat moment kreeg ik steeds meer interesse in de mens Johan Cruijff. Deze inspiratie mondde uit in 14 Cruijffiaanse uitspraken met betrekking tot SixBlocks.

 

 

Johan Cruijff

Natuurlijk kende ik Johan Cruijff al van de zwart-wit beelden in zijn Ajax tijd eind jaren ’60 / begin jaren ’70, zijn Barcelona periode en zeker van het WK in 1974. Maar vanaf 06-12-1981 kreeg ik écht een inspirerend gevoel. PSV stond bovenaan toen Johan Cruijff halverwege het seizoen 1981-1982 bij Ajax terug kwam. Het was fantastisch om te zien. Cruijff strooide met passes met zijn buitenkant voet, versnelde tijdens zijn versnelling, liet het collectief beter voetballen, steeds aanwijzingen gevend, zorgde dat de fitheid van het hele team opvallend was en maakte vooral ook prachtige doelpunten; het was er ineens allemaal. Ajax werd dat seizoen kampioen.

 

 

Uitverkocht

De sfeer op de tribunes was geweldig. Ajax trok toentertijd gemiddeld slechts 11.000 toeschouwers per thuiswedstrijd. Het mooie was dat Johan Cruijff zorgde dat De Meer ineens bij iedere wedstrijd vol zat met 30.000 toeschouwers. Nog mooier was dat Johan Cruijff in zijn contract had laten opnemen dat hij de helft van de recette kreeg van iedere toeschouwer die er meer kwam dan die 11.000, bovenop zijn vaste salaris. Een kaartje kostte toen gemiddeld ongeveer 15 à 20 gulden. Dus reken maar uit wat Cruijff per wedstrijd extra verdiende. Niet slecht voor een partijtje voetbal van 1,5 uur, zeker in die tijd niet .

 

Verdienmodel

Het is slechts één voorbeeld van hoe Johan Cruijff dacht: “Jullie stadion is nu voor een derde gevuld. Okay, dan kom ik bij jullie voetballen zodat we er allebei beter van worden.”

 

 

Cruijff dacht altijd in win-win situaties. “Willen jullie het merk puma verkopen? Okay, dan kun je een paar foto’s publiceren van mij op puma voetbalschoenen en betaal je daarvoor een vergoeding.” Dat deed hij daarvoor ook al met wedstrijden en ceremonieel rondom Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal e.d.. Toen al, ik vond en vind dat nog steeds fascinerend.

 

Uniek

Johan Cruijff was veel meer dan alleen een voetballer. Na zijn actieve voetbal carrière werd hij trainer en weer later startte hij met de Johan Cruyff Foundation om kinderen te laten bewegen en het Johan Cruyff Institute voor oud sportmensen.

En wat te denken van zijn onnavolgbare uitspraken die, als je er even voor ging zitten, zo ontzettend logisch waren. Iedereen kent ze wel, bijvoorbeeld ‘ieder voordeel heb zijn nadeel’, ‘voetballen is simpel, maar simpel voetballen is moeilijk’, ‘ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken’ en ‘als er niets gebeurt, moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Dus moet je iets laten gebeuren en dat is logisch’.

Het opvallende van het Cruijffiaans is dat alle uitspraken inspirerend zijn, ze hebben altijd een positief en opbouwend karakter. Ten tweede zijn ze tijdloos, ze zijn werkelijk op ieder moment in het verleden, heden en toekomst actueel. Ten derde is het opvallend dat Cruijffiaanse uitspraken heel gemakkelijk uniform toepasbaar zijn op ieder aandachtsgebied, soms zoals de uitspraak zelf al is en soms door het vervangen van één of enkele woorden. Bijvoorbeeld: ‘samenwerken is simpel, maar simpel samenwerken is moeilijk’.

 

 

In dit artikel zijn slechts een beperkt aantal redenen opgesomd die het unieke van Johan Cruijff en zijn toegevoegde waarde aan de wereld aantonen. Het benutten van je eigen capaciteiten, het rebelse, de uitspraken en de visie e.d. van Johan Cruijff inspireren mij, ruim na zijn overlijden op 24 maart 2016, nog steeds om te geloven in mijn eigen toegevoegde waarde. Die wordt alleen gecreëerd als ik zelf de verantwoordelijkheid neem voor alles wat ik doe, dat is logisch!

 

 

Van Cruijff naar SixBlocks

Nogmaals, het benutten van je eigen capaciteiten, het rebelse, de uitspraken en de visie e.d. van Johan Cruijff inspireren mij nu nog steeds. Het Business Rules Canvas en -Engine platform van SixBlocks is ook op een rebelse manier ontstaan. Er moest een oplossing komen voor de complexe ICT landschappen, inflexibele systemen en de versnipperde kennis. Eerder beschreef ik al onze missie en visie met betrekking tot deze uitdaging in het artikel “De weg naar een inspirerende missie en visie“.

 

Eenvoud

Met een visie dat het veel eenvoudiger kan en dat het integreren van het geheel in een metamodel de succesfactor is, zijn we aan de slag gegaan. Door gebruik te maken van onze capaciteiten, het boerenverstand, het luisteren naar iedereen en op het op de juiste manier verbinden van de losse eilandjes hebben we dé oplossing in het Business Rules Canvas en -Engine platform  kunnen realiseren. Lees ook het artikel “Het Business Rules Canvas, hoe het begon op Watersley en de Brightlands Campus“.

Soms vraag ik me wel eens af wat Johan Cruijff er van zou vinden. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat hij zoiets zou zeggen als: ‘goh, je hebt echt een prachtig en goed idee, ga er mee aan de slag, vind de juiste mensen om je heen, word er steeds beter in, help anderen en geef nooit op’. Zoiets.

 

SixBlocks Cruijffiaans

Vervolgens visualiseer ik voor mezelf welke Cruijffiaanse uitspraken zouden passen bij het Business Model Canvas en -Engine platform van SixBlocks.

 

Dat is inspirerend om te doen en de ideeën volgen elkaar snel op. De volgende 14 uitspraken over het Business Rules Canvas en -Engine platform zouden zomaar van Johan Cruijff kunnen zijn:

 1 – Als je een goede plattegrond hebt dan passen de memo’s en de details van de business rules altijd

 2 – Een plattegrond die maximaal 5 breed en 5 diep is, is waar iedereen naar moet streven

 3 – Als je het belangrijkste op het canvas goed doet dan valt de rest in de categorie ‘kleur de plaatjes’

 4 – Neem de verantwoordelijkheid voor je canvas en iedereen wil daarbij zijn

 5 – In veel organisaties zijn er mensen die ‘mist’ creëren, met het Business Rules Canvas en -Engine platform trekt die ‘mist’ vanaf dag één op

 6 – Het ‘schilderen’ op het Business Rules Canvas werkt mediterend; je vindt dan rust, ruimte, inspiratie en (zelf)vertrouwen

 7 – Als je vastloopt bij de details in de business rules, laat dan iemand anders één memo op het canvas aanpassen

 8 – Het Business Rules Canvas laat een team al hun bedrijfsprocessen modelleren, met de ‘M’ van Magic

 9 – De sleutel van het canvas bestaat uit de juiste Rekenregels, geef dus iedereen die je vertrouwt de sleutel in handen

10 – De magic ontstaat door de som van de ruwe schets van de plattegrond + de contouren op het canvas + de details in de business rules

11 – Als de ruwe schets van de plattegrond + de contouren op het canvas + de details in de business rules de magic laat ontstaan, zorg dan dat je die som juist oplost voor en door je klanten

12 – Op het canvas zijn fouten precies hetzelfde als juistheden; het zijn situaties om de volgende stap te zetten

13 – Een team waarbij iedereen op het canvas zijn/haar boerenverstand gebruikt, creëert verrassende innovaties waar iedereen enthousiast van wordt

14 – Verwonder jezelf met het Business Rules Canvas en -Engine platform en creëer meer dan je kunt, en zeker meer dan je denkt te kunnen

 

Inspirerend, tijdloos en uniform toepasbaar

Alle Cruijffiaanse uitspraken over SixBlocks zijn inspirerend, ze sporen aan tot positiviteit en het opbouwen van vertrouwen. Ten tweede zijn de Cruijffiaanse uitspraken over SixBlocks uiteraard ook tijdloos. Dit zal zich absoluut bewijzen doordat de uitspraken ook over 10 jaar, of welke termijn dan ook, nog steeds actueel zijn.  Eigenlijk waren ze dat gisteren, en alle tijd daarvoor, ook al.

Tot slot zijn de Cruijffiaanse uitspraken over SixBlocks uniform toepasbaar. Dit kun je zelf toetsen door één of enkele woorden per uitspraak aan te passen. Pas bijvoorbeeld de Cruijffiaanse uitspraak over SixBlocks nummer 4 toe voor een onderwijzer: ‘Neem de verantwoordelijkheid voor je lesstof en alle leerleerlingen willen daarbij zijn’. Tja, dat is logisch!

 

 

Wil je meer inspiratie opdoen? Lees dan het artikel “Wat hebben Bob Ross en het Business Rules Canvas met elkaar gemeen?” voor een toelichting op de magic van het Business Rules Canvas.

Als jij interesse hebt om je aan te sluiten bij onze inspirerende visie waar Johan Cruijff trots op zou zijn, neem dan contact met mij op.

 

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Joost de Wit
Architect van transformaties via AI-gedreven innovatie.
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com