Wat hebben Bob Ross en het Business Rules Canvas met elkaar gemeen?

Door: Joost de Wit
Archief | Uitgelicht
Gepubliceerd: 15-12-2021
Begin jaren 90 van de vorige eeuw keek ik graag naar ‘The joy of painting’, een televisieprogramma met de schilder Bob Ross in de hoofdrol. In een kleine 25 minuten nam hij je mee van een leeg canvas tot een landschap met bergen, riviertjes, bomen en hutjes e.d.. Meer dan 25 jaar later was Bob Ross voor mij de linking-pin naar het Business Rules Canvas van SixBlocks. Hoe zit dat?

 

 

Bob Ross

Als ik naar Bob Ross keek, verraste hij mij iedere keer weer. Binnen enkele seconden waren bergen met besneeuwde hellingen, bomen met bladeren, riviertjes met golfslag of wat dan ook aan een schilderij toegevoegd. Fascinerend was het! En dan waren er natuurlijk ook nog het uiterlijk en de stem van Bob Ross, die maakten het inspirerende karakter ervan compleet. Met zijn afro kapsel, zijn overhemden en zijn rustige stem nam hij je mee. De opbouw van zijn schilderijen en zijn manier van werken waren razend interessant voor mij.

 

Shades of grey

Laten we eens één van zijn creaties nader analyseren: “Shades of grey”. Zie hier de uitzending op youtube. In onderstaande toelichting wordt tussen haakjes verwezen naar deze uitzending.

 

 

Bob Ross start met de ruwe achtergrond, in dit geval is dat de bewolking. Met een brede kwast veegt hij grof over het canvas, hij slaat de kwast stevig uit en veegt opnieuw losjes over het canvas (vanaf 0 min. 50 sec.). In de volgende fase worden de contouren van de besneeuwde bergen aangebracht. Met een paletmes wordt de verf gemengd en stevig op het canvas geschraapt wat goed te zien en te horen is (vanaf 4 min. 10 sec.). Daar gaat Bob Ross een tijdje mee door om steeds meer naar de voorgrond toe te werken.

Met een fijnere kwast tamponneert hij de bomen (vanaf 11 min. 30 sec.), waarna met de brede kwast, het paletmes en de fijnere kwast de begroeiing en het hutje op de voorgrond ontstaan (vanaf 17 min. 30 sec.). Uiteindelijk komen scherpe details aan bod zoals de boom naast het hutje, waarbij Bob Ross dwars door alles heen gaat (vanaf 24 min. 10 sec.). Je krijgt even het gevoel dat het schilderij nu volledig verpest is/wordt. Maar nee hoor, het maakt het juist af en Bob Ross vindt het “Fantastic”.

 

Patroon

Dit patroon komt in ieder schilderij van Bob Ross terug. Het gaat altijd van grof naar fijn, oogt eenvoudig en de gebruikte materialen worden transparant toegelicht. Alle details komen op deze manier aan bod. Bovendien is hij flexibel. Als er per ongeluk iets “mis” gaat dan lost hij het met diezelfde eenvoud en transparantie op. In zijn uitzendingen in “The joy of painting” betrok hij de kijker met zijn humor bij dit proces.

Ik vond en vind dat heel fascinerend en bijzonder inspirerend. Kennelijk kunnen wij mensen iets wat in eerste instantie complex lijkt op een humoristische manier vrij simpel in de vingers krijgen. Tenminste, als wij open staan voor de patronen en de uitleg van “de meester”.

 

 

Business Rules Canvas

In het Business Rules Canvas van SixBlocks wordt exact hetzelfde patroon toegepast. Het platform bestaat namelijk steeds uit drie niveaus en de flow gaat ook van grof naar fijn, het gebruik is eenvoudig, de onderbouwing is transparant, het is flexibel aanpasbaar en het geheel straalt humor uit:

  1. een ruwe schets van de plattegrond
  2. de contouren op het memobord
  3. de details in de business rules

 

1. Plattegrond

De overkoepelende plattegrond wordt geschetst door de samenhang tussen het klantmodel, het productmodel en het procesmodel te “schilderen” op het Business Rules Canvas te slepen. Het is de ruwe schets van de volledige administratieve organisatie dat overzicht geeft over het geheel.

2. Memobord

Door in de plattegrond van het Business Rules Canvas in te zoomen worden op het memobord de business rules geïnitieerd door de memo’s er op te “schilderen”.

3. Details

Door vervolgens op een memo in te zoomen worden ingekleurde details van de feitelijke business rules “geschilderd”.

 

 

De “schilders” zijn met de zes kleuren in-control door de eenvoud, transparantie en flexibiliteit die het Business Rules Canvas biedt. De business rules creëren heel snel een compleet werkende applicatie. Daarmee is het resultaat ook hier iedere keer weer “Fantastic”.

 

En…

En dan hebben Bob Ross en het Business Rules Canvas ook nog eens precies dezelfde eerste twee initialen: B.R.

Tja, ‘toeval is logisch’ zou ik zeggen.

Het Business Rules Canvas is niet alleen Fun. Het is ook een krachtige filosofie voor bedrijfsprocessen. Zie daarvoor het artikel “Het Business Rules Canvas, hoe het begon op Watersley en de Brightlands Campus“. Lees ook hoe Johan Cruijff ons inspireerde tot “14 Cruijffiaanse uitspraken over SixBlocks

In volgende artikelen nemen we jullie mee in de details van het Business Rules Canvas. Wil je nu al meer weten over de bijbehorende ‘schildertechniek’, neem dan contact met ons op.

 

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Joost de Wit
Architect in het verenigen van menselijke creativiteit en AI voor duurzame bedrijfstransformaties.
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com