Hoe SixBlocks solution meer creëert dan wat ooit was verwacht!

Door: Joost de Wit
Uitgelicht
Gepubliceerd: 25-01-2023
Van leven in een voormalig klooster naar dé oplossing voor complexe ICT landschappen. In deze blog lees je over het ontstaan van SixBlocks solution. Ontdek hoe oprichter Joost de Wit zijn creatieve inspiratiebronnen heeft benut om een slim platform te ontwikkelen dat met name grotere organisaties ondersteunt met de vereenvoudiging van hun digitalisering. Het complexe ICT-landschap van deze organisaties transformeert hiermee naar een eenvoudig en overzichtelijk ecosysteem waarin de klant centraal staat.

 

 

Eenvoud en creativiteit: de filosofie achter SixBlocks

 

Het lijkt wel Magic!

Vorige maand demonstreerde ik de werking van ons SixBlocks platform aan een groep mensen. Een van de aanwezigen is Erik, een senior data-science specialist. De eenvoud waarmee complexe eisen, wensen en veranderingen worden oplost, komt in deze demo heel helder naar voren. “Het lijkt wel magic…” zo geeft Erik aan, “…het is echt on-ge-loof-lijk, hoe heb je dit ooit kunnen bedenken?

Op de meeste vragen heb ik vrijwel direct pasklare antwoorden; bijvoorbeeld door het antwoord gewoon live te laten zien in de demo. Maar deze vraag van Erik is wezenlijk anders. Ik vind het een hele mooie vraag, maar ook best een lastige. Daarom neem ik even de tijd voordat ik reageer. Uiteindelijk antwoord ik: “Nou gewoon, door mijn boerenverstand te gebruiken, te beginnen met waar ik in geloof, heel goed te luisteren naar alle input van heel veel mensen om me heen, mijn interpretatie ervan terug te koppelen en in dit alles wat ik doe steeds beter te worden.” Het grappige is dat Erik dit antwoord ook heel mooi en verrassend vindt, en hij begrijpt direct wat ik bedoel.

 

 

Hét probleem bij grote en kleinere organisaties

Later bedacht ik me dat het logisch is dat de vraag van Erik voor mij in eerste instantie best lastig was. Voor mij is de “magic” van SixBlocks namelijk heel vanzelfsprekend. Tenminste, dat dacht ik, maar zo vanzelfsprekend is het helemaal niet. Het idee komt namelijk niet zo maar uit de lucht vallen. Er ligt een fantastisch mooi fundament onder dat ik, zonder het in die periode te beseffen, heb opgebouwd.

Zelf heb ik namelijk veel ervaring bij pensioenorganisaties. Ik vond (en vind) onbegrijpelijk dat er bij vrijwel al deze organisaties sprake was (en is) van een complex ICT-landschap met inflexibele systemen en een versnippering van kennis in de organisatie. Het triggerde me en ik ging mezelf steeds meer verdiepen in het waarom, hoe en wat van deze onbegrijpelijke situatie. Zo kwam ik tot de conclusie dat het probleem van het complexe ICT-landschap, met alle gevolgen van dien, niet alleen bij pensioenorganisaties speelt. Het is ook van toepassing bij andere financiële instellingen, overheidsorganisaties, energie leveranciers en in de zorg e.d.. Het probleem speelt overal, bij grote en ook bij kleinere organisaties.

 

 

Jezelf goede vragen stellen

Hier wil en moet ik iets mee doen; zo besloot ik enkele jaren geleden. Het is juist heel mooi om de uitdaging in een probleem te herkennen en er mee aan de slag te gaan. Het is geweldig als je voor een uitdaging een oplossing weet te realiseren die enorme toegevoegde waarde gaat leveren. Gave dingen doen met impact; dat is het!

Door mezelf mooie inspirerende vragen te stellen, kwam mijn eigen proces op gang. Waarom doen organisaties steeds hetzelfde (= korte termijn keuzes) bij het onderhoud van hun ICT-landschap? Is het daarom logisch dat het complexe ICT-landschap nog niet verandert? Welke krachten spelen er in organisaties? Wat kan ik zelf doen om het wel anders aan te pakken? Hoe zou ik een bijdrage kunnen leveren om het ICT-landschap te vereenvoudigen? Welke verantwoordelijkheid kan ik zelf nemen om goed te beginnen? Met welke concrete kleine stap zet ik mijzelf in de goede richting? Hoe komen andere mensen vervolgens ook in beweging?

 

 

De kanteling in mijn leven: wonen in een voormalig klooster

 

Mijn eigen proces kreeg een boost toen ik een jaar lang in een voormalig klooster woonde terwijl ik een internationaal programma op een Campus volgde. Veel fietsen, veel wandelingen maken, veel in de natuur zijn en na afloop veel ingevingen in het kladblok schrijven; dat is wat ik deed. Ik zocht de ruimte op, stond open voor nieuwe input, reflecteerde mijn aannames en werd steeds enthousiaster over waar ik mee bezig was. Vanaf dag één in dat voormalige klooster kantelde mijn leven.

Jarenlang diepgaand analyseren van de werkwijze en samenhang van alle afdelingen bij grote organisaties kwamen in dit voormalig klooster bij elkaar.

 

 

Het herkennen van patronen

In mijn tijd bij de grote corporates heb ik namelijk heel veel documenten van verschillende producten, diensten, correspondentie, processen en beveiliging doorgespit. Het viel mij op dat de documenten totaal niet consistent waren, er veel overlap was met aanwezige tegenstrijdigheden en dat hoofd- en bijzaken door elkaar liepen. Niet zo vreemd dus dat er dan een complex ICT landschap ontstaat met inflexibele systemen en een versnippering van kennis in de organisatie.

Door de documenten te filteren op consistentie en de hoofdzaak waar het écht om draait, was er nog hooguit 15% van over. De overgebleven documenten waren toegankelijk en goed te doorgronden. In die 15% ontdekte ik prachtige patronen die het geheel veel simpeler maakten. Sterker nog, ik zag identieke patronen over verschillende organisaties heen. Door deze patronen vervolgens ook weer te analyseren en te verbinden, vond ik de rode draad. Het geheel werd ineens heel eenvoudig.

 

En toen ontstond SixBlocks

Mijn uiteindelijke conclusie was dat alle patronen zijn samen te vatten in een fundament van zes blokken: SixBlocks.

Het fundament van de zes blokken is van een mooi idee naar een heel goed ecosysteem gegroeid. De eerste oplossingsrichting, een nieuw flexibel en transparant software systeem, is geëvolueerd tot een verbindend integraal platform. Van daaruit doen wij de belofte om organisaties te transformeren naar een eenvoudig en overzichtelijk ecosysteem waarin de medewerkers en de klanten centraal staan. Het gaat namelijk primair om mensen; systemen en processen volgen daarna.

Het duurzaam en extreem vereenvoudigen van bedrijfsprocessen; dat doet ons slimme platform. Met deze vereenvoudiging garanderen wij dat organisaties veranderende markt- en klantbehoeften concreet kunnen invullen. Het visualiseren van het geheel in een eenvoudige puzzel met zes blokjes plus de storytelling daaromheen helpt daar enorm bij. De puzzel is concreet vast te pakken en door de blokjes heel simpel te verleggen, heb je een nieuwe oplossing gerealiseerd. Het geeft een gevoel van “magic”; hierdoor haken mensen positief aan. Want iedereen snapt het en iedereen kan het!

 

 

Een onbevangen open mindset

Het principe van SixBlocks solution creëert een open mindset om het eigen boerenverstand te gebruiken, het onbekende te omarmen, onbevangen te zijn, oplossingsgericht bezig te zijn, altijd kansen te zien, de juiste mensen aan te haken, oplossingen te vinden en de klus samen te klaren.

Met deze open mindset is uiteraard ook het probleem van het complexe ICT-landschap van organisaties te benaderen. Het grappige is dat er ook best veel mensen zijn die aangeven dat ze niet kunnen geloven dat dit complexe probleem op te lossen kan zijn. En juist daardoor weet ik: hier moet ik vooral onbevangen mee verder gaan. Nu kan ik echt toegevoegde waarde gaan leveren, me onderscheiden en met een oplossing te komen.

Met die insteek in mijn achterhoofd ga ik wandelen en fietsen e.d.; het genieten in de natuur is heerlijk. En als ik thuis ben dan schrijf ik mijn ingevingen op die vanzelf naar boven komen. Precies zoals is beschreven in het artikel “Benut je eigen creatieve inspiratiebron en creëer meer dan wat je ooit had verwacht!”.

 

 

Samen kom je verder

 

Naast het groeien van de oplossing zijn er nieuwe mensen en organisaties aangehaakt. Dat geldt voor verschillende aandachtsgebieden die vervolgens met elkaar verbonden zijn. Zo hebben we organisaties en mensen verbonden op het gebied van de marktbenadering, het creëren van werkgeluk bij de medewerkers en de hightech technologie van het platform.

 

 

Het samenwerken met mensen die ook een open mindset hebben en die ook hun creativiteit de ruimte geven, is bijzonder inspirerend. Zo benutten we elkaars inspiratiebron en creëren we met zijn allen meer dan wat ieder individu ooit had verwacht. Daar worden we allemaal heel erg blij en vrolijk van. Prachtig!

 

SixBlocks als inspiratiebron voor anderen

Vorige week zag ik Erik weer en we praatten wat bij. Hij kwam terug op de demo en specifiek op mijn antwoord op zijn vraag hoe ik SixBlocks ooit heb kunnen bedenken. Het heeft hem geïnspireerd om aan de slag te gaan met mooie gave ideeën waar hij in gelooft bij de overheid. En ik weet zeker dat we elkaar binnenkort opnieuw tegen komen om iets gezamenlijks te doen, zo gaf Erik aan.

Van dit soort momenten kan ik zo enorm genieten; heerlijk!

Als SixBlocks solution benutten wij zelf iedere dag onze eigen creatieve inspiratiebron en creëren meer dan wat we ooit hadden verwacht. Als je daar meer over wilt weten of je wilt je eigen creatieve inspiratiebron met me delen, neem dan gerust contact op met mij. Mail je vraag in dat geval naar joost.de.wit@sixblockssolution.com.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Joost de Wit
Visionair, top leider en inspirator business rules architectuur
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com