Benut je eigen creatieve inspiratiebron en creëer meer dan wat je ooit had verwacht!

Door: Joost de Wit
Uitgelicht
Gepubliceerd: 25-01-2023
Het is één van onze vier lijfspreuken: “Benut je eigen creatieve inspiratiebron en creëer meer dan wat je ooit had verwacht!”. Wij geloven dat ieder mens veel meer kan bereiken dan dat hij/zij zelf vaak denkt. Vreemd genoeg zit dat denken de creativiteit van mensen vaak in de weg. Terwijl het onbevangen ruimte geven aan je eigen creativiteit, zoals je dat ook als kind deed, er juist voor zorgt dat je veel meer gave ideeën hebt en krijgt. Met die onbevangenheid is het vervolgens logisch dat je er concreet mee aan de slag durft te gaan. Vooral omdat het ontplooien van je eigen creativiteit jezelf een goed gevoel geeft. Dan ben je namelijk betekenisvol bezig en dat zorgt er voor dat je je dus simpelweg gelukkiger voelt (lees de 8 kenmerken van flow volgens Mihaly Csikszentmihalyi). En toch is het o zo moeilijk voor de meeste mensen om de ruimte te geven aan hun eigen creativiteit. Tja, misschien wel omdat mensen vaak te veel denken. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doorbreken zodat ook jij jouw creativiteit, die al in je zit, volledig benut met als resultaat dat je meer creëert dan wat je zelf ooit had gedacht.

 

 

Dweilen met de kraan open

 

Het ligt altijd aan een ander

Vorige maand dronk ik een heerlijke cappuccino met Els en we spraken over van alles en nog wat. Zij is store-manager bij een grote retail organisatie en datgene wat zij aanhaalde, zie ik in de praktijk echt heel vaak ontstaan. Wat gebeurde er?

Met Els heb ik een leuk gesprek over waar zij en ik mee bezig zijn, wat onze drijfveren zijn en waar we tegenaan lopen. Els heeft het lekker druk met haar medewerkers en met het organiseren van de dagelijkse leiding. Er is veel uitdaging en er is altijd wel wat te regelen. Het klinkt allemaal interessant vind ik. Maar vaak loopt het niet echt soepel en er moeten constant brandjes worden geblust, zo geeft Els aan. Op dat moment vraag ik waarom sommige dingen dan niet wat simpeler structureel opgelost kunnen worden om op die manier het werk makkelijker en leuker te maken. Daarna gaat Els echt los.

Ja, dat zou ik eigenlijk ook wel willen inderdaad”, zo reageert zij. “Maar dat kan niet, want dat wordt allemaal bepaald door het hoofdkantoor. En de andere filialen durven niet naar het hoofdkantoor te reageren omdat ze bang zijn voor hun eigen hachje. Die andere store managers zijn sowieso nog veel ergere zeurpieten dan ik. Die komen bij mij klagen over nog veel meer onbenullige details. De kleur van de vloerbedekking is niet goed. De openingstijden moeten een kwartier later. Het licht in de winkel is te fel. En noem zo maar op. Bovendien klaagt mijn eigen personeel wel, maar staan zij niet echt open voor verandering.”

En zo gaat deze klaagzang een tijdje door. Tijd voor een tweede cappuccino, denk ik bij mezelf.

 

 

De sprankeling als je zelf verantwoordelijkheid neemt

Oei, ik betrap mezelf er op dat ik het lastig vind om het verhaal van Els te volgen. Om het beter te snappen, vraag ik haar: “okay, en als er nou eens helemaal geen belemmeringen zouden zijn; wat zou je dan zelf als eerste willen aanpakken?”. Els is eventjes stil. Ze denkt goed en lang na voordat ze antwoord geeft.

Dan komt de reactie van Els: “Nou, dan zou ik als eerste samen met mijn medewerkers nadenken over een heel flexibel en makkelijk aanpasbaar systeem zodat alle processen geïntegreerd zijn. En met alle processen bedoel ik dan ook écht alles: de kassa, voorraadbeheer, verkoopresultaten, klanten, klanten met maatwerk, personeelsplanning, verschillende apps per doelgroep en ga zo maar door. Dan is alles heel overzichtelijk en heel transparant. Nu zijn het meerdere systemen met een hoop ingewikkelde workarounds…..zucht. Het is belangrijk dat mijn medewerkers daar betrokken bij zijn, want zij weten immers exact wat er in de praktijk nodig is.”

Hee, dit is ineens een interessant gesprek begin ik te merken. Els heeft een sprankelende fonkeling in haar ogen en ze begint te stralen. Ik krijg er een glimlach van op mijn gezicht, heerlijk dit!

 

En toch…zo doen we het altijd

Els denkt vervolgens na en doet dat nog een keer. De sprankeling verdwijnt, er komt een frons op haar gezicht en dan ineens valt alles allemaal in duigen. Ze komt met het verhaal dat de ideeën die zij nu oppert allemaal onmogelijk zijn. Het hoofdkantoor zal geen toestemming geven, de medewerkers hebben het veel te druk, de overige filiaal managers durven en willen niet. Bovendien heeft ze het zelf nu al veel te druk met haar werk en ze moet nou eenmaal simpelweg gewoon geld verdienen; zo geeft ze aan. Hoe graag ze het ook zou willen, het is onmogelijk om er mee aan de slag te gaan, is haar conclusie.

Aaarrggghhh, wat jammer zeg. Els was zo dichtbij een positief vervolg. En hoe ik ook mijn best doe om haar terug te krijgen in haar sprankeling, Els gaat er niet in mee. Ze is druk met van alles en nog wat. Haar eerdere klaagzang speelt weer op. Els verwoordt zelfs dat het dweilen met de kraan open is, maar ja….zo doen we het altijd.

 

 

De creativiteit zit al in je

 

De beren…trotseer ze

Het verhaal hierboven gebeurt heel erg vaak. Tijdens ons gesprek was Els goed op weg met haar ideeën om haar werksituatie beter te maken. Maar toen kwamen de beren op de weg. En zij is niet de enige die deze belemmerende gedachten en overtuigingen heeft. Ik zie het vaak gebeuren en ik vind dat echt heel erg zonde.

Natuurlijk snap ik het dat het heel erg eng kan zijn om iets nieuws te gaan doen. Maar tóch zou het mooi zijn als mensen juist die beren trotseren. En eigenlijk is dat veel simpeler dan je verwacht. Het zit namelijk al in je.

 

Geef ruimte aan je onderbewuste

Het zou toch zo mooi zijn als mensen die laatste hobbel kunnen doorbreken. En eigenlijk is dat veel simpeler dan je zou verwachten. Door te blijven hangen in de positieve modus met oplossingsrichtingen geef je jezelf een kans. Dit betekent niet dat je al direct moet starten met het invullen van je ideeën. Juist niet! Houd je ideeën gewoon even goed vast in je achterhoofd, schrijf ze voor jezelf kort en krachtig op en glimlach er eens naar. Praat er eens losjes over met anderen en neem hun feedback mee in je verhaal. Misschien heb je op dat moment nog geen benul van hoe je het allemaal precies voor elkaar krijgt, maar geef het een kans, houd je ideeën vast en geef jezelf de ruimte via je onderbewuste.

 

 

En nu ga ik het dóen!

Als je jezelf vervolgens ook nog eens verwent door de rust en tijd te nemen met “niks” doen in de natuur dan ben je helemaal op de goede weg. Ga lekker fietsen, maak een (strand)wandeling, loop door het bos of geniet van het uitzicht over het weidse water als je aan een oever zit. Je hoeft verder juist helemaal “niks” te doen, je hoeft niet te denken en je hoeft niet te praten. Alles wat er om je heen gebeurt, is okay. Doe gewoon lekker “niks”, en door deze ontspannende activiteiten geef je je onbewuste brein de ruimte om jouw goede ideeën te overwegen. Het gaat vanzelf, je hoeft er niets voor te doen. Het zit al in je.

Het kan zomaar gebeuren dat je thuis komt van een wandeling in het bos en je ineens allerlei positieve ingevingen hebt. Als je die vervolgens “uit de losse pols” opschrijft, kom je in een flow terecht. Door op deze manier een tijdje door te gaan met ontspanning in de natuur plus het vrijuit opschrijven van de prachtige ingevingen geef je jouw ideeën een serieuze positieve kans. Op een gegeven moment is het verhaal met de aantekeningen zo concreet dat je vanzelfsprekend met jezelf afspreekt: that’s it, natuurlijk…en nu ga ik het dóen!

 

 

Elkaar sterker maken

Het verhaal van Els en haar belemmerende gedachten, hebben mij geïnspireerd tot dit artikel. Ik wens haar toe dat ze de ruimte gunt aan zichzelf en dat ze de waan van de dag enigszins los kan laten. Misschien ga ik wel samen met haar wandelen, noteren we na afloop allebei onze ingevingen en delen we die met elkaar. Zo maken we elkaar sterker en ik gun Els het moment dat ze tegen zichzelf zegt: that’s it, natuurlijk…en nu ga ik het dóen!

 

Benut zelf jouw creatieve inspiratiebron

Natuurlijk is het aan een ieder om zelf te bepalen welke methode goed werkt voor hem of haar zelf. De één gaat vissen, de ander schilderen, weer een ander tuinieren, het maakt mij niet uit. Het gaat er om dat het onderbewuste positief getriggerd wordt om een kans te geven aan je ideeën. Iedereen kan meer bereiken dan wat men zelf vaak denkt. Daar geloof ik heilig in. Simpelweg door de creativiteit die al in je zit de ruimte te geven om zich te ontplooien Dat doen wij uiteraard zelf ook; lees hier hoe SixBlocks solution zijn eigen creatieve inspiratiebron benut en meer creëert dan wat ooit was verwacht!

Als je daar meer over wilt weten of je wilt je eigen verhaal met me delen, neem dan gerust contact op met mij. Mail je vraag in dat geval naar joost.de.wit@sixblockssolution.com.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Joost de Wit
Visionair, top leider en inspirator business rules architectuur
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com