De techniek achter SixBlocks onder de loep in 6 vragen

Door: Joost de Wit
Uitgelicht
Gepubliceerd: 29-03-2023
De eerste versie van het schaalbare slimme SixBlocks platform is opgeleverd. De reacties vanuit de markt zijn meteen al zeer positief. En dat is waar we het voor doen: Exceed expectations!
Bij de technische realisatie van het SixBlocks platform is technologiebedrijf Milvum nauw betrokken. We stelden Arvind Jagesser, de CEO van Milvum, 6 vragen over de toekomst-proof technologiën achter het SixBlocks platform.

 

 

Vraag 1; de slogan en visie

 

De slogan van SixBlocks is “Exceed expectations”. Het duurzaam en extreem vereenvoudigen van bedrijfsprocessen is de missie. Onze visie is een eenvoudig en overzichtelijk ecosysteem, waarbij de klant centraal staat. De systemen en processen ondersteunen daarbij in plaats van dat ze tegenwerken. Hoe kijk jij vanuit de technologie tegen deze slogan, missie en visie aan?

Perfect“, reageert Arvind enthousiast. “In de praktijk zie ik bij organisaties nog heel vaak een complex ICT-landschap met inflexibele systemen en een versnippering van kennis in de organisatie. Met alle gevolgen van dien ten aanzien van tijd, geld en vooral medewerkers- en klanttevredenheid. Of beter gezegd: ontevredenheid. De slogan, missie en visie van SixBlocks spreken mij enorm aan. Ik ben er heel erg trots op dat wij een bijdrage leveren aan het slimme SixBlocks platform. Met het juiste team en de juiste technologische keuzes zijn wij onderdeel van het geheel. Samen zorgen we er voor dat ook de verwachtingen binnen de SixBlocks organisatie zelf worden overtroffen.”

 

Vraag 2; robuustheid en veiligheid

 

Onze klanten en business partners stellen hoge eisen aan de robuustheid en de veiligheid rondom het platform van SixBlocks. Zo beloven wij aan onze klanten en business partners dat een collectieve run van 10 miljoen eindklanten binnen 30 minuten gereed is. Hoe garandeert de technologie op het gebied van hosting dat aan alle eisen wordt voldaan?

“We maken gebruik van Azure, een cloud computing platform van Microsoft. Het biedt een breed scala aan services en tools voor het beheer en de implementatie van applicaties. Azure biedt hoge beschikbaarheid en automatische schaling, waardoor het een betrouwbaar platform is voor core applicaties zoals SixBlocks. Daarnaast biedt Azure robuuste beveiligingsfuncties, zoals multi-factor authenticatie, op rollen gebaseerde toegangscontrole en geavanceerde bedreigingsbescherming. Bovendien is Azure GDPR/AVG-compatibel, waardoor gegevens van het SixBlocks platform altijd veilig worden opgeslagen in een Europees datacenter. De veiligheid van het platform wordt ook gewaarborgd met een onafhankelijke security partij die een specifieke security test uitvoert (penetration test).”

 

 

Vraag 3; ambitie

 

Het onderwerp van vraag 3 is zeer nauw verbonden met dat van vraag 2. Welke systeem/platform technieken zorgen er voor dat onze klanten en business partners de robuustheid van een collectieve run van 10 miljoen eindklanten binnen 30 minuten inderdaad zo gaan ervaren? En met welke technieken garanderen wij dat het SixBlocks platform altijd werkt?

Kubernetes en Docker zijn de technieken voor schaalbaarheid voor grote aantallen in de volle breedte.” zo legt Arvind uit.

“Kubernetes is een systeem dat de implementatie en het beheer van applicaties vereenvoudigt. Kubernetes biedt automatische schaling, load balancing en zelfherstellende mogelijkheden, waardoor SixBlocks altijd beschikbaar en responsief is.

Docker is een platform dat het verpakken en implementeren van applicaties vereenvoudigt. Docker biedt een runtime-omgeving die op elke infrastructuur en op ieder device kan worden uitgevoerd. Hierdoor is het gemakkelijk om SixBlocks over verschillende omgevingen te implementeren en te beheren.”

 

 

Vraag 4; (meta)data in verleden, heden en toekomst

 

De data structuur van SixBlocks, en dan vooral die van de metadata in het Business Rules Canvas, is een kritische succesfactor van het concept. Uniek in de visie van SixBlocks is het transactie mechanisme. Iedere wijziging of correctie, van linksboven tot rechtsonder in de organisatie, wordt geregistreerd door middel van een nieuwe transactie. Het 100% transparant beheren van deze transacties, de (meta)data, is daarbij van cruciaal belang. Wat is de technologie die hier het beste bij past en waarmee onze klanten en business partners optimaal gebruik kunnen maken van hun (meta)data?

SQL Server is een relationeel databasebeheersysteem dat hoge prestaties, beschikbaarheid en beveiliging biedt. SQL Server biedt geavanceerde functies voor het versiebeheer en columnstore-indexering, waardoor SixBlocks grote hoeveelheden gegevens en complexe query’s kan verwerken. Specifiek voor SixBlocks is de bitemporale gegevensondersteuning toegevoegd. Dit is een zeer belangrijk onderdeel. SixBlocks eist namelijk dat alle wijzigingen in het verleden, heden en in de toekomst door middel van een transactie worden geregistreerd. Hiermee is iedere wijziging in de (meta)data 100% transparant.”

 

Vraag 5; de back-end

 

De back-end van SixBlocks moet garanties op betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid geven. Achter de schermen moet alles perfect lopen zodat gebruikers en eindklanten hier zeer positief over zijn. De technologie erachter moet in de praktijk bewezen zijn en gegarandeerd actueel blijven. Welke back-end technologie past het beste bij SixBlocks?

.NET, uitgebreid met het Microsoft first citizen model, is een robuust, schaalbaar en veelzijdig ontwikkelingsplatform waarmee ontwikkelaars hoogwaardige, schaalbare en veilige enterprise applicaties kunnen bouwen. .NET biedt model een breed scala aan tools en bibliotheken voor het bouwen van back-ends. Daarnaast zijn robuuste beveiligingsfuncties, zoals encryptie, authenticatie en autorisatie aanwezig, waardoor SixBlocks veilig en compliant is. Bovendien wordt .NET altijd bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches en functies, waardoor SixBlocks gegarandeerd is beschermd tegen de nieuwste bedreigingen. Microsoft ontwikkelt .Net al 20 jaar door. Het is één van de populairste frameworks en daardoor is er ook genoegd support vanuit Microsoft en in de open-source community.”

 

 

Het “schilderen” van de dienstverlening

 

Voordat we vraag 6 behandelen, discussiëren we over wat gebruikers van het SixBlocks platform nou echt zouden willen. We maken het zo concreet mogelijk, toetsen de marktvalidatie en bevestigen de technische haalbaarheid ervan.

Onze discussie ten aanzien van het gebruik is als volgt samen te vatten:

Het uitgangspunt is dat klanten en business partners van SixBlocks zelf de ‘inventors’ zijn van hun eigen dienstverlening. Deze dienstverlening bestaat op hoofdlijnen uit het klantmodel, productmodel, procesmodel en de te koppelen huidige systemen. Klanten en business partners modelleren zelfstandig de samenhang ervan op het eerste niveau in het SixBlocks platform: de plattegrond. In één oogopslag is het geheel inzichtelijk, waarbij het gebruik ervan “powered by SixBlocks solution” is.

 

 

De gebruikers staan centraal en zij zijn op hoofdlijnen onder te verdelen in de:

  1. business experts bij onze klanten en business partners, die de metadata van de dienstverlening beheren
  2. eindgebruikers bij onze klanten, die de data van de klantenportefeuille beheren
  3. eindklanten van onze klanten, die hun eigen specifieke klantdata beheren
  4. overige stakeholders zoals de adviseur van de eindklant, die specifieke (klant)data inzien
  5. C-level bij onze klanten en business partners, die de data voor strategie keuzes inzien

De business experts “schilderen” hun dienstverlening in het slimme platform. De eindgebruikers ervaren het gebruik als een museum met de allermooiste kunstwerken. De eindklant heeft supersnel het totaaloverzicht en geniet van het gebruikersgemak. Datzelfde principe geldt voor de stakeholders en dan alleen met de autorisatie raadplegen. Het C-level heeft in één oogopslag het totaaloverzicht en kan eenvoudig breder en/of dieper inzoomen op respectievelijk alle samenhangende en onderliggende details.

Het geheel bestaat uit een psychologisch veilige omgeving om te experimenteren, te leren en te presteren. Dat geldt voor zowel de aansturing als de uitvoering. In dit overzichtelijke en eenvoudige ecosysteem, waar systemen en processen meewerken in plaats van tegenwerken, staat de klant centraal.

Wij streven er naar dat alle gebruikers, van de business experts tot het C-level, trots zijn op hun eigen bijdrage en dat zij zelf continue hun eigen verwachtingen overtreffen. Dat is SixBlocks!”

 

 

Vraag 6; de front-end

 

De visie rondom het gebruik stelt hoge eisen aan de front-end technologie die we inzetten. Op welke manier worden die eisen technologisch waargemaakt?

Arvind begint zijn reactie als volgt: “Allereerst wil ik zeggen dat ik de visie op het gebruik als een schilder en een museumbezoek erg leuk en inspirerend vind. Bovendien vind ik het krachtig dat klanten en business partners zelf de “inventors” zijn. Eigenlijk is dat ook heel logisch, maar in de praktijk zie je veel systemen waarbij de filosofie meestal andersom is.”

Daarna vult hij zijn antwoord aan met de technologie: “React is een JavaScript framework waarmee schaalbare gebruikersinterfaces gebouwd worden. Met React wordt op een moderne wijze een Single Page Application (SPA) ontwikkeld die niet alleen mooi oogt, maar ook snel aanvoelt. De op componenten gebaseerde architectuur van React zorgt er voor dat er herbruikbare UI-componenten gebouwd worden, wat de code-onderhoudbaarheid verbetert. Daarnaast biedt React robuuste beveiligingsfuncties zoals cross-site scripting (XSS) -beveiliging en invoervalidatie.

De technische libraries die we gebruiken, zoals bijvoorbeeld Konva.js, bieden veel mogelijkheden om het SixBlocks principe van schilderen te simuleren. Daarnaast worden er ook libraries op de achtergrond gebruikt om de kwaliteit te waarborgen. Door een combinatie van Storybooks (componenten framework) en Jest (testing framework) worden niet alleen de User Stories automatisch nagebootst, maar ook vastgelegd met screenshots om de werking te behouden gedurende het ontwikkeltraject.

 

 

Arvind vervolgt: “React Native is een framework voor het bouwen van mobiele applicaties. React Native stelt ons in staat native-achtige mobiele applicaties te bouwen voor zowel iOS als Android-platforms. React Native gebruikt één codebase voor beide platforms, wat de ontwikkelingstijd en -inspanning vermindert.”

 

 

Fun, dat is wat Arvind tijdens ons gesprek uitstraalt. Dit is heel heel mooi om te zien en het geeft ons als SixBlocks een heel goed gevoel. De persoonlijke wederzijdse klik van het team in de volle breedte is namelijk één van de belangrijkste succesfactoren. Die is nog veel belangrijker dan de technologie. Onze wederzijdse passies verbinden en versterken elkaar. We krijgen ongetwijfeld nog veel uitdagingen voor onze kiezen. Het is, blijft en wordt een fantastische en ook een pittige reis. En als het echt lastig wordt dan hebben we met elkaar afgesproken: “hoe dan ook; we fixen het gewoon!”.

Dat geldt ook voor het integreren van artificial intelligence oplossingen zoals ChatGPT. Wij zijn al volop bezig met de voorbereidingen om dit soort technologieën te gebruiken. De visie en de bijbehorende technologische opzet van SixBlocks zijn uitermate geschikt voor hoogwaardig gebruik van artificial intelligence. Wat dat betreft, sluit onze missie “Het duurzaam en extreem vereenvoudigen van bedrijfsprocessen” hier perfect bij aan en lijkt het wel alsof dit soort technologieën en SixBlocks voor elkaar bestemd zijn; wordt vervolgd.

Als je meer wilt weten over technologie of over een ander onderwerp van SixBlocks dan kun je altijd contact opnemen met joost.de.wit@sixblockssolution.com.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Arvind Jagesser
Chief Executive Officer (Milvum)
Linkedin
arvind@milvum.com
Joost de Wit
Visionair, top leider en inspirator business rules architectuur
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com