Ik mag al heel wat jaren meelopen in de mooie verzekerings- en pensioen branche. Een prachtige branche waarin veel gebeurt. Niet alleen in het verleden door allerlei wettelijke maatregelen of nieuwe wetgeving maar zeker ook nu door de nieuwe Wet Toekomst Pensioen. Weliswaar moet het nog formeel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd maar dat lijkt door een verkregen meerderheid van de partijen die het Wetsvoorstel ondersteunen een formaliteit.
Techniek versus Klantbehoefte
En dan? Wat gebeurt er dan? Tot nu toe is er heel veel aandacht geweest voor de “techniek”. Hoe werkt het invaren precies, hoe gaan we het Nabestaandenpensioen vorm geven, welke voorwaarden zitten er aan de Eenmalige opname, voor welke uitvoering gaan we: het solidaire of flexibele contract? Heel veel energie gestoken in deze, ook zeker, belangrijke discussie. Maar de vraag is of er genoeg tijd gestoken is in de communicatie? Vooral in hoe de communicatie het beste kan plaatsvinden? Hoe kunnen we de deelnemers bereiken? Hoe kunnen we Pensioen interessant genoeg maken zodat de mensen, deelnemers, er meer naar zullen kijken?
Het gaat er tenslotte niet om hoe technisch slim het een en ander is opgezet, maar veel meer hoe de regeling aan zal sluiten bij de individuele wensen van de klant, de deelnemer. Maar dan zal je eerst de klant, de deelnemer duidelijk moeten maken wat de mogelijkheden zijn en wat daar de toegevoegde waarde van is. Waarom zou de klant, de deelnemer moeten kiezen, wat levert dat op en wat betekent het als er geen keuze wordt gemaakt. Dit zijn totaal andere vragen dan de technische vraagstukken. Ik vergelijk het maar even met een auto. Ik ben zelf totaal niet geïnteresseerd in de techniek onder de motorkap, ik wil gewoon dat de auto het doet. Ik wil vooral weten wat er allemaal aan gebruikersvriendelijke gadgets in zitten, comfort, luxe. Ooit vertelde een autoverkoper me dat de auto wel 6 cilinders had waarop ik vroeg dat de auto het toch ook wel zou doen als er 1 cilinder minder in zou zitten? Ja, ongetwijfeld een domme vraag of opmerking maar uit de grond van mijn hart gemeend. Ik geloof de techniek wel, het gaat me om de beleving. En als je daar 6 cilinders voor nodig hebt, dan is dat mooi.
Marktleider in Deelnemers gemak?
Terug naar Pensioen. De komende jaren zullen bepalend worden voor het succes van Pensioenuitvoerders. Pensioenfondsen, Pensioenuitvoerders, Pensioenverzekeraars, PPI’s en APF’en. Wie is in staat om de klant, de deelnemer zo mee te nemen in het transitie proces? Wie wordt de marktleider in Communicatie? Wie wordt de marktleider in “Deelnemers gemak”? Wie wordt de Kampioen in het meekrijgen van de deelnemers waarbij de deelnemers actief aan de slag gaan en blijven? Wie?
Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel goede plannen gemaakt zijn of op dit moment voltooid worden. Ik weet ook uit persoonlijke ervaring dat juist de Marketing en Communicatieafdelingen graag willen losgaan met het informeren. Want daarmee kan je je als bedrijf onderscheiden. Alleen gaat dat lukken? Kunnen de huidige systemen dat wel goed genoeg aan? Of zijn er weer talloze workarounds nodig om het allemaal aan elkaar geknoopt te krijgen? Helaas wordt nog steeds teveel gekeken naar “de systemen”. Want ja, het moet natuurlijk wel in het bestaande systeem passen? Maar klopt die gedachte wel. Is het niet zo dat heel veel van de huidige systemen gebouwd en ontwikkeld zijn in een ander tijdperk waarin andere regels en wetgeving golden? Is de technologie niet zo door ontwikkeld dat je echt achterblijft als je niet meegroeit met de mogelijkheden? Wat is er op Communicatie gebied wel allemaal niet veranderd? Vroeger was het “1 boodschap voor de hele bevolking”, inmiddels kan je verschillende doelgroepen bereiken via verschillende boodschappen. Vertalend naar Pensioenen, een 25-jarige deelnemer heeft een andere kijk op Pensioen dan een 65-jarige? Een deelnemer met partner en kinderen heeft een andere kijk op Pensioen dan een vrijgezel. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Je kijkt toch ook elke maand uit naar je salaris betaling?
Dus wil je echt een grote stap voorwaarts maken dan zal je out-of-the-box moeten gaan denken. Denken in oplossingen en niet in beperkingen. Niet laten tegenhouden over wat niet kan, maar vooral nadenken hoe het wel zou kunnen.
Mijn grootste allergie van de afgelopen jaren, dat ik werkzaam ben in onze mooie branche, is dat ik te vaak gehoord heb: “fantastisch idee, we zien de voordelen voor onze klant en ons bedrijf maar we gaan het niet doen … onze systemen kunnen dit niet aan ….”. Verschrikkelijk! Want dat betekent dat je dus vooral in het “huidige, het heden” blijft hangen waardoor je alle kansen naar de toekomst niet kan benutten. En wat zou je graag willen? Juist je klanten, deelnemers meenemen in de hele Pensioentransitie en laten ervaren hoe belangrijk Pensioen voor hen is, welke mogelijkheden en keuzes ze hebben en wat daar het effect van is? Kortom, eindelijk de betrokkenheid creëren van en met het individu.
Natuurlijk ken ik ook de opmerkingen over “de werknemer is helemaal niet geïnteresseerd in Pensioen en wil er ook niets aan uitgeven” of “ als een werknemer zelf zou mogen kiezen dan wordt gekozen voor meer netto inkomen nu ten koste van Pensioen later”. En ja, ik geloof zeker dat dit sentiment er is. Zo heb ik vroeger, toen ik startte als “verzekeringsagent” vaak gehoord: “Ik hoef geen uitvaartverzekering, ze zetten me maar bij het grof vuil”. Stoere taal maar als het dan toch opeens onverwachts gebeurde waren de nabestaanden niet alleen in rouw om het verlies van een dierbare maar ook nog een keer financieel ontredderd want je zal toch je dierbare op een respectabele manier willen begraven of cremeren.
Met Pensioen zie ik het net zo. Hoeveel mensen kijken niet elke maand hunkerend uit naar het moment dat het salaris wordt overgemaakt? Of naar het moment dat het vakantiegeld wordt uitgekeerd? Of een 13e maand? En dan zal dat gevoel van uitkijken opeens voorbij zijn als je met Pensioen bent? Dat het je totaal niet meer interesseert hoe veel inkomen je krijgt als je gestopt bent met werken? Dat je dus blijkbaar niets meer wil doen na je actieve werk periode? Dat lijkt me namelijk heel onwaarschijnlijk. Ik geloof daar niet in.
Communicatie beperkt door wat systemen aan kunnen
Dus is Communicatie naar het individu belangrijk en nu door de Wet Toekomst Pensioen kan je als Pensioenuitvoerder het voortouw nemen om iedere deelnemer mee te nemen. Individueel. Wat voor hem of haar goed is, welke mogelijkheden er zijn, wat de situatie zal zijn na het maken van een bepaalde keuze.
Maar dan moeten de systemen het ook aan kunnen! Dan zullen Pensioenuitvoerders ook moeten kijken hoe ze dat het beste kunnen vormgeven. Wat de blokkades van hun eigen systemen zijn. Vooral nadenken wat ze zouden willen? En waarom? En wat het hen zal brengen? Dus ook kijken wat er in de markt te krijgen is op dit gebied. En dan niet alleen kijken naar de “gebaande wegen” maar ook durven te kijken naar nieuwe technieken, nieuwe oplossingen, nieuwe denkrichtingen. En vooral om weg te blijven van “de oude gewoontes”. Ieder bedrijf is ooit begonnen met een eerste klant. Elk systeem heeft ooit de lancering gekend. Op een moment dat niemand het desbetreffende product of dienst nog kende. Jaren later zie je de parels naar boven komen. Ooit was er iemand die geloofde in de potentie van die parel. Zo zien we het ook in onze markt, die prachtige Verzekerings- en Pensioenmarkt. Wat een prachtige branche, wat een potentie, wat een prachtige toekomst!
Lef
Durf als ondernemer een stap te zetten en blijf niet hangen in het verleden of het bekende. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Als je echt een andere uitkomst wil hebben, zal je iets moeten veranderen in de manier hoe je nu werkt en hoe je nu zaken oplost. Stap eens buiten je herkenbare wereldje en laat je eens “open-minded” informeren over de mogelijkheden. Over de andere opties die er zijn en waarmee je je direct kan onderscheiden in de markt en ten opzichte van je concurrenten. En nog veel belangrijker dat je er bent voor je klanten! Dat je eigen medewerkers het leukste werk hebben dat voor te stellen is: het kunnen blijven helpen van zeer tevreden klanten.
Want zeg nu eerlijk, het gaat toch uiteindelijk alleen maar om die tevreden klant en die tevreden medewerker?
De oplossing!
Daarom SixBlocks solution, het slimme platform voor het duurzaam en extreem vereenvoudigen van bedrijfsprocessen! Met als uitkomst dat de klant en de medewerker zo tevreden zijn dat het bijna ongeloofwaardig lijkt. Maar dat is het niet, want het is gewoon realiteit. Eindelijk de systemen en processen in dienst van de klant en de medewerker! En wat een prachtige toekomst ga je dan als Pensioenuitvoerder tegemoet bij het implementeren van de Wet Toekomst Pensioen! Dat wens je toch iedereen toe! Wij tenminste wel!
Neem contact met ons op om te ervaren wat SixBlocks solution voor je onderneming zou kunnen betekenen. Laat je overtuigen, niet alleen door woorden maar juist door onze daden. Wij staan te trappelen om de hele Pensioentransitie vorm te geven met als doel een tevreden en actieve klant.
Tot snel!