Het Business Rules Canvas, hoe het begon op Watersley en de Brightlands Campus

Door: Joost de Wit
Archief | Ontstaan | Uitgelicht
Gepubliceerd: 18-11-2021
Op 8 februari 2018 bezocht ik de blockchain conferentie van APG en PGGM in Amsterdam. Na afloop waren er contacten met diverse mensen over onze wederzijdse interesses. Meerdere mensen vonden mijn ideeën interessant. Die creëren verbinding, zo zeiden ze. Verschillende mensen attendeerden mij op het incubator programma van Brightlands op de Campus in Zuid-Limburg. Dat zou wel eens van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het in de markt zetten van mijn ideeën, zo gaven zij aan. Zelf had ik nog nooit van Brightlands gehoord, maar mijn interesse was gewekt. En inmiddels kan ik zeggen: het heeft mijn leven compleet veranderd!

 

 

Het begin

Na de blockchain conferentie in Amsterdam ging ik op zoek naar de Brightlands Campus en kwam ik via-via op het juiste spoor. Na een intensieve selectieprocedure volgde eind 2018 de definitieve selectie voor de Brightlands Innovation Factory op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Samen met andere geselecteerden uit diverse landen begonnen we aan het incubator programma van in totaal 5 jaar. Eind 2018 / begin 2019 woonden wij gezamenlijk in het voormalig klooster Watersley. Vanaf het begin vond ik dat zeer indrukwekkend; het gebouw ‘ademt’ historie. In dit artikel worden het wonen op Watersley en het programma op de Brightlands Campus toegelicht.

 

Watersley

Op vrijdag 16 november 2018 in de namiddag arriveerde ik op Watersley. Het was best koud en het begon al te schemeren. Watersley is geen vakantiepark maar een plek voor jonge talentvolle sporters in alle rust en met de juiste begeleiding tot grote hoogte te komen. Zo heeft Watersley tot doel om die jonge sporters te begeleiden naar de Olympische Spelen. Daarnaast hebben ze met de Brightlands Campus afgesproken om ook talentvolle mensen met zakelijke ambities te kunnen huisvesten.

 

 

Het was even zoeken naar de centrale plek om de sleutel van het verblijf op te halen. Maar het geluk was dat er die 16e november ’s middags/’s avonds een zogenaamde light-night-run op het programma stond. Er waren volop mensen bezig met de voorbereidingen. De light-night-run is een parcours door de bossen en heuvels van het Watersley terrein waarbij op diverse plaatsen hindernissen en vuureffecten e.d. aanwezig waren. Die eerste avond heb ik me daarvoor ingeschreven en meegedaan aan deze light-night-run. Dat was een goede start van het verblijf op Watersley.

 

Internationaal

Mijn kamer op Watersley was zeer basic zonder enige vorm van luxe. Er was een eenvoudig bed, een simpele kast en een klein bureautje. Op de gang waren de douches en er was een gemeenschappelijke woonruimte met keuken. Alle noodzakelijkheden waren dus aanwezig en vanaf het begin voelde ik me helemaal prima op deze plek.

De volgende dagen arriveerden mijn medebewoners uit Rusland, Letland, Finland, Griekenland, Brazilië en Spanje. Iedereen had zijn/haar eigen zakelijke ideeën met totaal verschillende onderwerpen. Zo zat de een in het water, de ander deed iets met gezichtsherkenning, de volgende met nano chemische deeltjes en weer een ander met 3D-printing. Het was een gemêleerd gezelschap met Engels als centrale voertaal. We waren allemaal geselecteerd door Brightlands en zouden een langere tijd met elkaar optrekken.

 

Vrije tijd

Ik had mijn fiets meegenomen en iedere dag was de route ’s ochtends vroeg van Watersley naar de Brightlands Campus een heerlijk tochtje van een klein half uurtje. Op de terugweg via het centrum van Geleen of Sittard was het ook genieten en gewoon leuk om te doen. Je hebt er leuke restaurantjes waar het gezellig en goed eten is. Ook het afhalen bij bijvoorbeeld toko Bopp of ergens anders waren leuke uitstapjes.

 

 

Via de eigenaar van Watersley, een top-ondernemer en gewoon een super aardige vent, kwamen we aan kaarten voor de voetbalwedstrijden van Fortuna Sittard. Het wandelen, fietsen en hardlopen door de heuvels in de mooie omgeving waren gezond en fijn om te doen. Het bezoeken van verschillende plaatsjes zoals Doenrade, Schinnen, Merkelbeek, Windraak, Brunssum, Heerlen, Oirsbeek en Amstenarade was gezellig. Regelmatig werd een leuk cafeetje of restaurantje bezocht; soms met mijn medebewoners en soms alleen.

 

Rustgevend

De ligging van Watersley is prachtig. Op een rustige plek aan de rand van Sittard vlakbij Munstergeleen. De heuvels, de beboste omgeving en de steile hellingen maakten het af. Het gaf een enorm rustgevend gevoel. Vooral toen ik na een paar maanden in mijn eentje overbleef. Mijn internationale medebewoners gingen weer terug naar hun thuisland. Ik bleef op Watersley en genoot van mijn rust.  Soms kwamen er andere bewoners die er een korte periode verbleven.

Zo had ik contact met een ijshockeyteam uit Denemarken, met mensen uit Zuid-Afrika en met talenten uit onder andere de mountainbike en de volleybal wereld. Soms waren er activiteiten op Watersley zoals een obstacle-run of een mountainbike wedstrijd. Daar werkte ik dan graag aan mee als vrijwilliger. De perioden toen er niemand anders was, waren ook gewoon prettig. Er was dan veel rust en ruimte om verschillende ideeën verder uit te werken. Het heeft me veel gebracht. Het intensieve programma op de Campus heb ik er kunnen verwerken en kunnen inbedden in mijn ideeën.

 

 

Uiteindelijk ben ik een jaar op Watersley gebleven en het was een prachtige periode in mijn leven. Ik heb er genoten en heel veel geleerd, vooral ook over mezelf.

 

 

Brightlands

Op de Brightlands Campus ging het er heel anders aan toe dan op Watersley. Daar waar het wonen op Watersley rustgevend was, was het op de Brightlands Campus een pittig traject in een hoog tempo. Brightlands is een verzamelplaats van studenten van de hogeschool en universiteit, multinationals, investeerders, startups, scale-ups en entrepreneurs e.d.. Innovatie met internationale groeipotentie staat centraal: ‘knowledge crossing the borders’ is immers de slogan van Brightlands.

 

 

Programma

De eerste twee maanden waren heel intensief op de Campus. Iedere dag kregen we masterclasses over super interessante onderwerpen:

  1. Design thinking om grote doelen in kleine stapjes onder te verdelen (think big, act small)
  2. Framing om aspecten vanuit verschillende perspectieven te observeren
  3. Visualisatie om concepten en ideeën op een zo simpel mogelijke manier visueel te maken
  4. Waardecreatie, toegevoegde waarde bieden aan je klant
  5. Storytelling, het verhaal achter jouw ideeën goed kunnen verwoorden
  6. Etcetera

 

Business Model Canvas

Alle masterclasses stonden in het teken van het Business Model Canvas. Wie is je klant? Wat doet die klant? Welke behoefte heeft die klant? Welke waarde lever je? Welke activiteiten doe jij, met welk team en wat zijn de kosten? Wat is je verdienmodel? Hoe garandeer jij de toegevoegde waarde? Etcetera.

 

 

In de intensieve masterclasses werden rondom je businessplan de antwoorden op bovenstaande vragen gevisualiseerd in negen bouwstenen op één A4’tje in een vastomlijnd canvas. Wekelijks presenteerde ieder zijn/haar voortgang en het bijbehorende Business Model Canvas aan de rest van de groep. Dat was heel erg leerzaam en interessant. Soms was het ook lastig want alle positief kritische opmerkingen bracht je soms ook aan het twijfelen. Maar dat, uit je comfortzone komen, was nou juist de bedoeling.

Met de input, vragen en opmerkingen die we ontvingen plus de leerstof van de overige masterclasses gingen we vervolgens weer aan de slag. Iedere week weer, iedere dag, ieder uur, het was een super intensieve periode maar absoluut bijzonder leerzaam. Daarmee verbeterde je je Business Model Canvas en zo werd steeds duidelijker wat je doet, voor wie met welke waarde en ligt er ook nog een schaalbaar verdienmodel achter. Een belangrijk onderwerp daarbij was GOOTB: Get Out Of The Buiding! Oftewel: valideer je Business Model Canvas bij je potentiële klanten en/of je netwerk in de markt. Daarbij kon gebruik worden gemaakt van het ruime netwerk van Brightlands waarbij partijen in dat netwerk open stonden om nieuwe initiatieven aan te horen, te reviewen en kritisch mee te denken.

 

Brightlands referentie

Hugo Delissen, business development manager startups bij Brightlands Chemelot Camus, typeerde SixBlocks solution als volgt:

“SixBlocks solution heeft een software platform ontwikkeld voor het enorme probleem van het managen van veranderingen in het complexe software landschap van bedrijven. Toen we op Brightlands begonnen met het ondersteunen van founder Joost de Wit dacht hij in technische oplossingen, maar hij ontwikkelde zich heel snel tot ondernemer door zich te richten op de problemen van de klant. Dit leidde tot het creëren van een uitstekend team, het aangaan van goede partnerships en het opstarten van het bedrijf. SixBlocks solution is een bedrijf met de potentie om op te schalen naar een snelgroeiende scale-up.”

 

 

Watersley en Brightlands samenvattend

Samenvattend was het een zeer interessante periode in mijn leven. Uiteindelijk heb ik dus een jaar in Watersley gewoond en was ik steeds op de Brightlands Campus aanwezig. Daar ben ik nu nog steeds regelmatig. En ik kan oprecht zeggen: het heeft mijn leven zowel zakelijk als privé enorm verrijkt; ik ben er een beter mens van geworden. Bovendien heb ik door die intensieve periode twee compagnons gevonden; met zijn drieën geven wij invulling aan het verder ontwikkelen en uitrollen van SixBlocks.

 

Business Rules Canvas

Vooraf aan het programma van Brightlands waren de concepten van de zes blokken van SixBlocks al helder en duidelijk. Bovendien waren ze al bewezen in de praktijk in pittige consultancy opdrachten bij grote organisaties. Door de inspiratie die daarna is opgedaan in de combinatie van Watersley, Brightlands en het Business Model Canvas hebben we SixBlocks laten evolueren tot het Business Rules Canvas.

Het Business Rules Canvas is dus te vergelijken met het Business Model Canvas. Daar waar het Business Model Canvas één A4’tje is voor alle bedrijfsmodellen is het Business Rules Canvas dat voor alle bedrijfsprocessen.

 

Visualisatie

De periode na Watersley en het Brightlands programma hebben we met SixBlocks hard gewerkt aan de visualisatie van het Business Rules Canvas. De juiste termen en de juiste verbanden zijn aan de verschillende bouwstenen toegevoegd. Dat was een leerzaam en intensief proces. Wij zijn er enorm trots op dat wij het Business Rules Canvas hebben gerealiseerd en inmiddels gevalideerd in de markt.

 

 

Het Business Rules Canvas is niet alleen een krachtige filosofie voor bedrijfsprocessen. Het is ook fun. Zie daarvoor het artikel “Wat hebben Bob Ross en het Business Rules Canvas met elkaar gemeen?“. Lees ook hoe Johan Cruijff ons inspireerde tot “14 Cruijffiaanse uitspraken over SixBlocks“. Met deze fun en inspiratie leggen wij in het artikel “De weg naar een inspirerende missie en visie” uit hoe waar wij voor staan en met welke kernwaarden we dat doen.

In volgende artikelen gaan we dieper in op alle aspecten van het Business Rules Canvas. Wij willen mensen en organisaties inspireren om zelf grip en overzicht te krijgen over hun eigen bedrijfsprocessen. Mocht je niet kunnen wachten en nu al meer willen weten, neem dan contact met ons op.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Joost de Wit
Architect van transformaties via AI-gedreven innovatie.
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com